Snø – til glede eller besvær?

Snø – til glede eller besvær?Det er januar, blått på gradestokken og snø i lufta. Slik skal vinteren være, tenker jeg!

Men, hva byr egentlig vinteren på, av utfordring, mulighet og gleder?
Svaret er like sprikende som været på nyåret. Ustabilt, varierende. Avhengig av hvor det blåser fra. Eller hvem du spør.


Vinter og snø gir masse mulighet for aktivitet! Ski, skøyter, truger, lek i snøen, alpint, topptur, isklatring, isfiske.. osv. Snømåking er ett, nødvendig onde. Om du ikke er av typen i ny-inflyttet leilighet med parkeringskjeller, heis og varmekabel i innkjørselen?

Snømåking er en ypperlig mulighet til frisk luft og fysisk aktivitet. Regelmessig, mange ganger om dagen, når det først blåser fra nord og laver ned. Da er det alle mann til spadene. Mitt nærområde Mikkeliveien i Molde, omdannes til en krigssone idet snøplogen koster forbi og fyller våre innkjørsler med tettpakket snø. Sjelden møter jeg SÅ mange naboer ute på samme tid! I taktfast godt driv med spade, brett og fres. Vi kjemper oss gjennom snøhaugene, hjerterytmen øker og svetten siler (= trening!). Mange roper at det er nok snø nå, når det minker på oppbevaringsplass i hagen og rosebuskene drukner.. Men de fleste tar utfordringen med et smil. Enten klokken er 07, 1630 eller 23 på kvelden. Superenkel forskning tillater meg å konkludere med at vi liker snø, ute-aktivitet og fysisk arbeide!? Sosialt er det også.


Så får det våge seg at ryggen verker, skuldrene vond å ligge på, eller armene kraftløse dagen derpå. De fleste av oss skal tross alt bare løfte en kaffekopp, flytte noe papir og bære minstemann i barnehagen. Det er godt vi ikke er anleggsarbeidere eller håndverkere i hverdagen.


Når snøen smelter og varmen kommer fra sørvest, er unntakstilstanden over. For denne gang. Snørydding byttes ut med sandstrø på isen. Heldigvis selges sandsekkene i 5kg størrelse. Noen skaffer ny og større fres. Når været har roet seg og kroppen smerter. Andre vurderer varmekabler i innkjørselen. Kjøp av leilighet med oppvarmet garasje, vaktmester og tøffel-forhold hele året. Eller kanskje bedret fysisk form til neste vinter hadde vært en god investering?


Jeg vil slå et slag for regelmessig styrketrening. Det er vanskelig å øve på snømåking hele året. Men regelmessig og variert styrketrening av store muskelgrupper vil garantert gjøre jobben lettere. Kjernemuskulatur, armer og bein hører med. Det hjelper ikke med 1000 Stikk-ut poeng om du aldri har rotert overkroppen med vektmotstand. Da VIL snømåkingen gi smerte og potensiell skade i ryggen. Godt utstyr og riktig teknikk, med kroppsnære løft og bruk av beina, er selvsagt viktig. Men aller viktigst er din egen fysiske form. At du har tatt ”service” på kroppen før vinteren - ikke bare bilen, fresen, skia (nyslipt og glidet fra G-Sport) eller impregnert vinterskoa.


SÅ kjære nabo. Dropp all praten om varmekabel, ny 4-hjulstrekk og å bygge tak over inngangspartiet. Det er dyre og unødvendige tiltak. Invester litt i kroppen til neste vinter, med å skaffe deg kunnskap og tilgang til treningsutstyr for å dimensjonere kroppen for tunge snømasser.


For det er ikke bare verandaen som må være riktig dimensjoner for snø! Helsa vår også.

Fortsatt god vinter!

Arild:)

Share