De 5 intensitetssonene ved kondisjonstrening

De 5 intensitetssonene ved kondisjonstrening

De 5 intensitetssonene ved kondisjonstrening

De fleste av oss er glad i å bevege seg i en eller annen form for trening eller mosjon. Noen har treningsmål mens andre beveger seg for velvære og god helse. Når vi har vært ute og gått eller jogget en tur i marka lurer vi kanskje på om vi har presset kroppen nok til å komme i bedre form. Da kan man fort tenke at man skulle visst litt mer om trening slik at man kan ta i bruk verktøy som treningsmetoder. Uansett hvilket nivå en er på har man god nytte av å lære seg de 5 intensitetssonene slik at man får bedre utbytte av treningen eller mosjonsturen. For å ikke gjøre dere forvirret snakker vi om pulsmåling og ikke watt.

Sonene er prosent av maksimal hjertefrekvens

Maksimal hjertefrekvens vil si det høyeste antall slag hjertet greier å slå per minutt. Merk dere at makspulsen er ulik fra person til person og er ikke trenbar. Den går ned med ca 1 slag per år. Bestill time og ta makspulstest hos oss.

 

Sone 1: 60-72%

Denne sonen brukes for eksempel ved restitusjon og lange turer i fjellet. Viktig sone å ligge i når vi skal hvile mellom de harde øktene. I denne sonen forbedrer du kroppens evne til å omdanne og forbrenne fett som energi.

Sone 2: 72-82%

Vi ligger ofte her når vi går turer i marka. Det er fort at vi ligger her når vi skal ta en rolig løpetur. Da blir det ikke tilstrekkelig med restitujon til neste intervalløkt som kommer dagen etter. Ligg heller enda lavere slik at du kommer ned I pulssone 1.

Sone 3: 82-87%

Sone 3 er en sone vi ligger i når vi skal gjennomføre lange intervalldrag fra 6 minutter og opp til 20 minutter. Øvre grense for sone 3 er den høyeste farten du kan holde der kroppen produserer mindre melkesyre enn den greier å fjerne fra musklene. Vi ligger rett under melkesyreterskelen og kalles terskeltrening. Formålet ved denne treningen er å lære kroppen å jobbe lenge på høy intensitet uten å bli stiv.

Sone 4: 87-92%

I denne sonen trener du så intensivt at kroppen produserer mye melkesyre og det gjennomføres derfor korte intervaller fra fra 2-5 minutter. Vi ligger over melkesyreterskelen og treningen oppleves anstrengt. Man kan si ett eller to ord på utpust. Ved denne treningen påvirker du det maksimale oksygenopptaket og hjertets maksimale slagvolum.

Sone 5: 92-97%

Enda kortere intervaller gjennomføres her. Gjerne 45 sekunder arbeid og 15 sekunder pause. Her jobber vi opp mot makspuls så dette oppleves veldig anstrengt. Her påvirker du også det maksimale oksygenopptaket.


 

Dette er en liten forsmak på bruk av intensitetssoner og veldig enkelt forklart. Du må vite din makspuls for å ta i bruk disse intensitetssonene. For å komme i gang må du:

  • ha pulsklokke med pulsbelte

  • Ta kontakt i resepsjonen og bestill makspulstest hos oss

  • du får gode tips om forskjellige økter du kan kjøre av din treningsveileder.

 

LYKKE TIL!!


 

  

                     

 

Share